Primjer: pretraga po godini 2013, po imenu glumca Matt Damon, po nazivu filma Black Hawk Down, po nazivu serije Prison Break
Kiniteka.Ba
Forum • Torte, kolači, poslastice :) Vaše online kino - Kinoteka.ba

Torte, kolači, poslastice :)

Temu započeo NirvanaNiki | 82 | 2387
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 26.10.2014 13:03:27
Uz čokoladnu ovo je jedna od meni omiljenih torti, a i pravi se brzo, što je meni super, jer sam ljenptina :D

-Torta od banana i keksa

Potrebni sastojci:

-4-5 banana (oko 1 kg)
-5 vanilin pudinga
-1 margarin (250 g)
-1,5 l mlijeka
-0,5 kg petit keksa (Petit beurre )
-10-15 kašika šečera (po volji)
-šlag (može u prahu ili tetrapaku)

-Priprema

Puding napraviti na klasičan način: 5 pudinga, 10-15 kašika šećera u 1,5 l mlijeka skuvati.
Ostaviti da se prohladi povremeno mješajući , kad je topao/mlak, u puding staviti margarin, promještati da smjesa bude kompaktna.
Keks rukama izlomiti i stavljati u već pripremljen uding, mješati drvenom kašikom, da bi dobili smjesu, koja će nam poslužiti umjesto kora za tortu.

Banane isjeći po dužini.
U šerpu prečnika torte (cca 25 cm), staviti plastičnu vrećicu (onu iz trgovina, čistu naravno :D), potom u tu vrećicu trećinu mase keksa s pudingom raspodjeliti, preko toga poredati jedan sloj izrezanih banana, to ponoviti još 2 puta, potom upakovati to, izravnati gornju površinu i prekriti ostatkom vrećice u koju smo stavili smjesu.

Sve to da se ohladi u frižideru 2h ili preko noći.

Kad želite servirati, uzmete tacnu, otvorite vrećicu i lagano, okrenete šerpu naopako, tako će torta da izađe na vašu tacnu, a da bi je ukrasili upotrijebite šlag.

Ovo možete eksperimentisati i sa drugom vrstom voća ili pudinga.

Ko se "usudi" napraviti, neka mu je uslast! :)
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 29.10.2014 14:39:43
-3 minuta i čarobni mafin je gotov!

Ako vam se jede neki kolač, a ne želite da na spremanje postrošite pola sata ili duže, ovo je idalan recept za vas. Spremili smo vam dve vrste mafini - voćne i čokoladne, za svačiji ukus - koji se spremaju za svega tri minuta. Ne verujete nam? Probajte i uverite se.

BRZI KOLAČ SA BOROVNICAMA

POTREBNO JE: 30 g omekšalog putera, 1 jaje, 1 kašika mleka, 1 kašičica ekstrakta vanile, 3 kašike šećera, 4 kašike brašna, pola kašićice praška za pecivo, prstohvat soli, prstohvat cimeta, 3 kašike borovnica

PRIPREMA: U većoj šolji pomešajte rastopljen puter, jaje, mleko i vanilu, i sve umutite viljuškom. Ubacite polovinu borovnica, pa onda dodajte i suve sastojke i sve dobro promešajte. Na kraju dodajte i ostale borovnice odozgo. Stavite u mikrotalasnu i kuvajte u zavisnosti od jačine vaše rerene: ako ima 600 vati, kuvajte dva minuta i 20 sekundi; za 800 vati je dovoljno dva minuta, a a ko vaša mikrotalasna rerna ima 1.000 vati mafin pecite minut i 40 sekundi. Po želji na kraju prelijte prelivom po želji ili šećerpm u prahu.

SOČNI ČOKOLADNI KOLAČ
POTREBNO JE: 1/4 šolje brašna, 2 kašike kakao praha, 1/4 kašičice praška za pecivo, 3 kašike šećera, prstohvat soli, 1/4 šolje i jedna kašika mleka, 2 kašike ulja, 1 kašika vašeg omiljenog čokoladnog premaza

PRIPREMA: POmešajte brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer i so. U to dodajte mleko i ulje i sve dobro umutite. Testo sipajte u šolju po želji, i ostavite dovoljno mesta da kolač naraste. U sredinu stavite kašiku premaza, i stavite da se peče na najjačem odešavanju oko 70 sekundi - ako vaša rerna ima 1.000 vati. Ako ima manje, pecite duže.

Ljubica Krstić
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 09.11.2014 01:26:02
Čokoladni rolat

Potrebno:
• 4 jaja
• 12 kašika šećera
• 12 kašika mlijeka
• 10 kašika ulja
• 12 kašika brašna
• 1 prašak za pecivo
• kakao

Za kremu:
• 4 dl mlijeka
• 1 puding od čokolade
• 3 kašike šećera
• 2 dl slatke pavlake
• 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:
• 100 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Nije potrebno miksati nego žicom ulupati jaja i dodati šećer pa dobro izmutiti, dodati mlijeko pa ulje i nastaviti mućenje. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo. Sve izmutiti i u veliku tepsiju staviti da se peče na 200 stepeni dok ne počnu krajevi da rumene. U koru se može umjesto kašike brašna dodati kašika kakaa pa da bude braon. U 3 dl mlijeka zakuhati puding od čokolade i šećer, skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Izmiksati slatku pavlaku, odvojiti 1 kašiku od umućene smjese, pa ostalu smjesu izmikati sa ohlađenim pudingom. Ohlađenu koru isjeći na kockice 1x1cm i dodati ih kremu. Sve dobro izmiješati pa na tacni oblikovati rolat. Ili istresti sve na foliju pa umotati. Čokoladu otopiti pa kad se prohladi, prije nego što počne da se steže dodati odvojenu 1 kašiku pavlake i sve izmutiti i time premazati rolat. Ostaviti u frižider sat, pa služiti.


Oslobođenje
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 09.11.2014 01:27:25
Voćni rolat

Potrebno:

• 3 jaja
• 3 kašike šećera
• 1 kašika gustina
• 3 kašike brašna
• 1/2 vrećice praška za pecivo

Za fil:

• 300 g bobičastog voća
• 1 puding od jagode
• 4 vrećice šlaga

Priprema:

Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg sa malo šećera, pa dodati u ostale umućene sastojke, promiješati ručno. Izliti u pleh obložen folijom i peći oko 15 min na 180 stepeni. Pečeno izručiti na čistu salvetu i urolati. Ostaviti da se ohladi. Na tihu vatru staviti voće da provri, pa dodati razmućen puding po uputi sa vrećice. Promiješati i skinuti sa vatre kad dostigne željenu gustoću. Umutiti šlag po uputi sa vrećice. Razviti koru, premazati šlagom, pa voćnom smjesom. Urolati. Spolja premazati ostatkom voća i šlaga.

Oslobođenje
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 09.11.2014 01:28:22
Griz kolač sa vanilijom

Potrebno:
• 250 g četvrtastog keksa
Za fil:
• 1 l mlijeka
• 5 kašika šećera
• 7 kašika griza
• 2 vanilin-šećera
• 4 bjelanca

Za fil:
• 1 l mlijeka
• 2 pudinga od vanilije
• 6 kašika šećera
• 4 žumanca
• 0,5 l slatke pavlake
• 3 šlaga.

Priprema:
U dublji pleh poslažite keks. U mlijeku skuhajte griz sa šećerom i vanilin-šećerom, a na kraju u vruću smjesu izmiksajte snijeg od bjelanaca. Izlijte pripremljeni fil na keks. U drugoj litri mlijeka skuhajte puding koji ste prethodno umutili sa malo mlijeka, šećerom i žumancima, pa vruće izlijte na griz. Kada se ohladi, premažite šlagom i odozgo po želji ukrasite rendanom čokoladom. Dobro ohladite i poslužite.

Oslobođenje
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 09.11.2014 01:29:24
Slatke kocke

Potrebno:

Za kore:
• 6 jaja
• 180 g šećera
• 220 g mljevenog keksa
• 2 kašike kakaa

Za fil:
• 4 jaja
• 200 g šećera
• kesica vanilin-šećera
• 80 g brašna
• 700 ml mlijeka

Za posipanje:
• 100 g sjeckanih oraha

Priprema:
Jaja i šećer pjenasto umutite, dodajte mljeveni keks izmiješan sa kakaom. Smjesu podijelite na dva dijela, pa prvi dio rasporedite u podmazan pleh. Za fil umutite žumanca, vanilin-šećer, 100 g šećera i brašno razmutite i sipajte u ključalo mlijeko, pa kuhajte da se krema zgusne. Prohlađenu kremu sastavite sa dobro umućenim bjelancima i preostalim šećerom. Fil rasporedite preko kore. Odozgo rasporedite drugu polovinu tijesta i pospite sjeckanim orasima. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni.

Oslobođenje
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 09.11.2014 01:30:22
Švajcarska pita od jabuka

Potrebno:

Tijesto:
250 g brašna
125 g putera
80 ml hladne vode
prstohvat soli

Fil:
250 ml vrhnja za kuhanje
60 g šećera
3 jaja
1 vanilin šećer
½ limuna
1 kašičica cimeta
4 jabuke

Priprema:
Prstima utrljajte puter u brašno. Dodajte so i vodu i formirajte tijesto. Zamotajte ga i ostavite u frižideru da odstoji pola sata. Jaja umutite sa vrhnjem, šećerom, cimetom i vanilin-šećerom. Jabuke ogulite, prepolovite pa izrežite na kriške. Tijesto razvucite i složite u kalup pa poredajte jabuke. Prelijte fil preko jabuka i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 35 minuta.


Oslobođenje
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 18.11.2014 12:30:09
-Pita od bundeve i čokolade

Ukusna je i zdrava, još ako joj se doda malo čokolade, bundeva može biti neodoljiva! Ovo je recept Džejmija Olivera za jedan takav kolač.

Potrebno:

Za koru:

- 50 grama kakao praha

- 175 grama brašna

- 2 kašike šećera u prahu

- 115 grama putera

- 1 žumance

- 100 grama čokolade za kuvanje

- 50 grama kristal šećera

Za fil:

- 425 grama pirea od bundeve

- 2 kašike brašna

- rendana kora pomorandže

- prstohvat mlevenog karanfilića

- 1/2 kašičice đumbira

- 1 kašičica cimeta

- 1/4 kašičice rendanog oraščića

- 100 g braon šećera

- 300 ml kisele pavlake

- 2 cela jajeta

- 2 žumanceta

Prirema:

Pomešajte kakao, brašno, šećer u prahu i prstohvat soli, dodajte puter i sve umutite, da nema grudvica. U drugoj posudi pomešajte žumance sa 60 ml vode i postepeno u smesu dodajte brašno dok ne dobijete grubo testo.

POVEZANE VESTI
Kako se peku semenke bundeveRecept za bundevaru

Stavite testo na čistu površinu i mesite ga dok ne postane glatko, a zatim ga poravnajte u obliku diska. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta, a zatim ga istanjite i stavite u podmazan pleh prečnika oko 23 cm. Prstima sve lepo poravnajte, da testo uredno prijanja po celom plehu, a dno izbockajte viljuškom. Opet ostavite u frižideru na 30 minuta.

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusovih i pecite testo tako što ćete ga pokriti papirom za pečenje po kojem ste posuli pasulj, koji fiksira papir. Nakon 20 minuta bacite papir i pasulj, a testo vratite u rernu još pet minuta. Kada izvadite iz rerne, prelijte pečeno testo otopljenom čokoladom.

Za fil pomešajte sve sastojke u činiji, a zatim sipajte preko kore i čokolade. Smanjite toplotu rerne na 180 stepeni Celzijusovih i pecite najduže 50 minuta. Kada se pita ohladi, ostavite je u frižideru preko noći.

Pre služenja pitu možete da pospete kristal šećerom.

Mondo
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 18.11.2014 12:31:35
Rudolfov recept za tortu, prste da poližeš!

Napravite rizling tortu prema receptu čuvenog holandskog kuvara Rudolfa Van Vina. Možda nije jednostavna za spremanje, ali je zato prste da poližeš!

Potrebno:
Za kore:

- 150 grama brašna

- 75 grama šećera

- 20 grama kakaa

- 3 kašike mleka

- 75 grama badema

- 1 žumance

- 100 grama maslaca

Za fil:

- 160 grama šećera

- 4 žumanceta

- 250 grama slatke pavlake

- 11 grama želatina

- 375 mililitara vina

- 1 limun

- 1 pomorandža

- 250 grama slatke pavlake

Za ukras:

- 100 grama bele čokolade

- 3 kašike ulja

- manji grozd belog grožđa

Priprema:

U blender stavite bademe, kako i pola navedene količine brašna. Samlevenu smesu stavite na podlogu, dodajte drugu polovinu brašna i promešajte. Napravite malo udubljenje u dobijenoj smesi, u koje ćete staviti maslac, šećer, žumance i mleko.

Kada oblikujete testo u loptu, spljoštite ga i uvijte u foliju. Ostavite da stoji u frižideru oko sat vremena. Razvijte testo (ne bi trebalo mnogo tanko), i po potrebi dodajte brašno. Ovo testo se ne razvija lako, zato ga dobro pritiskajte, piše na holandskoj verziji sajta "24Kitchen".

Modlom isecite krug prečnika oko 20 centimetara. Ostatak testa ponovo razvijte i isecite još jedan krug istog prečnika. Obe kore stavite u pleh na koji ćete prethodno staviti papir za pečenje, i pecite ih oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Za pripremu fila, potopite želatin u hladnu vodu. Ručno umutite žumanca sa šećerom i pola navedene količine vina. Smesu prespite u posudu i dodajte drugu polovinu vina. Stavite na laganu vatru, otprilike na 80 stepeni, i mešajte dok se smesa ne zgusne. Dodajte narendanu koru limuna i sok od pomorandže.

U želatin smesu dodajte prethodno umućenu slatku pavlaku i dobro promešajte.

U plići pleh, na koji ste stavili papir za pečenje, postavite modlu. Sa unutrašnje strane je namažite uljem, da se smesa ne bi zalepila. Postavite jednu ispečenu koru, pa preko nje sipajte fil. Odložite tortu u frižider da bi se fil stegao.

Izvadite tortu i izvucite je iz modle. Drugu koru isecite na osam trouglova približne veličine i poređajte ih na koru. Trougliće pospite šećerom u prahu.

Za ukrašavanje rastopite belu čokoladu i dodajte ulje. U rastopljenu čokoladu, dok je topla, potopite grozd i ostavite da se osuši. Stavite ga na sredinu torte.

Mondo
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 18.11.2014 12:33:44
-Čokoladni mafini bez brašna

Ovi mafini spadaju u zdravu hranu, ali se ipak ne preporučuju ukoliko ste na dijeti.

Potrebno za 12 mafina:

- 250 grama crne čokolada

- 170 grama neslanog putera

- šolja smeđeg šećera

- 3/4 šolje sitno mlevenih oraha (badema, lešnika... po želji)

- šolja kakaa

- 5 svežih jaja

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusovih. Podmažite 12 kalupa za mafine. Na pari istopite čokoladu, puter i šećer, a u drugoj posudi sjedinite orahe i kakao. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite žicom dok masa ne postane kremasta. Sve sjedinite i kašikom sipajte u kalupe. Pecite 25 minuta, čačkalicom proverite da li su mafini gotovi.

Služite ih uz slatku pavlaku, sladoled, voćni preliv...

Mondo
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:39:33
Posni, sitni i fenomenalni - kolači od suvog voća

Ove kuglice nisu za jelku, mada su dekorativne, ne samo ukusne.
Potrebno za 20 kuglica:

- 100 grama mlevenih badema

- 100 grama urmi ili suvih smokvi

- 100 graama oraha ili lešnjaka

- sok od jedne pomorandže

- kašičica ekstrakta vanile

- 3 kašike mlevenog rogača

- 1 velika banana

- pla kašičice cimeta

- 3 kašičice kokosovog brašna za dekoraciju

Priprema:

Bademe, urme (smokve) usitnite u blenderu, a orahe i lešnike iseckajte na krupnije komade. Bananu izgnječite. Sve sastojke pomešajte, dodajte sok od pomorandže i ekstrat vanila. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje ćete lako napraviti kuglice koje ćete uvaljajte u kokos, rogač ili kakao.

Kuglice čuvajte u zamrzivaču i pazite - veoma su kalorične, mada zdrave s obzirom na to da u njima nema šećera, brašna, masnoće.

Mondo
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:42:18
Pogledajte: Pet vrsta kolačića za pet minuta

Evo super recepta za zauzete devojke!

Pogledajte kako da "brzinski" napravite pet vrsta kolačića.

Youtube Video:
http://www.youtube.com/watch?v=8MscAxRx6Zo





1. Za dva kolača potrebno vam je:

- dve supene kašike putera (60 grama)

- jedno veće jaje

- kafena kašičica ekstrakta vanile

- 1/4 šolje kristal šećera (50 grama)

- šest supenih kašika brašna (50 grama) u koje ste već dodali 1 ½ kašiku praška za pecivo i promešali

- prstohvat soli

Puter otopite u mikrotalasnoj, dodajte jaje i umutite ga viljuškom, dodajte mleko, vanilu i šećer i promešajte. Dodajte brašno i so, a zatim promešajte viljuškom dok smesa ne postane glatka. Podelite je na dve šolje, i stavite ih u mikrotalasnu na oko 50 sekundi, dok lepo ne naraste. Prelijte otopljenim puterom, za lepu glazuru.

2. Za dva kolača potrebno vam je:

- jedna zrela banana

- 1/4 šolje (4 supene kašike) putera od kikirikija

- jedno veće jaje

- 2 kafene kašičice kristal šećera

- 3 supene kašike neslađenog kakao praha

Bananu izgnječite viljuškom, dodajte puter od kikirikija i jaje i dobro promešajte. Dospite šećer i kakao i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Podelite količinu u dve šoljice, i stavite u mikrotalasnu na oko 60 sekundi.

3. Za jedan kolač potrebno vam je:

- 4 supene kašike brašna

- 4 1/2 supene kašike šećera

- 1/8 supene kašike praška za pecivo
- 1 1/2 supena kašika nezaslađenog kakao praha
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- 3 supene kašike ulja
- 3 supene kašike pavlake ili jogurta
- 1 jaje
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice crvene boje za hranu

Sve tečne sastojke sipajte u šolju i mešajte dok se ne ujednače. Dodajte sve "suve" sastojke, i mešajte. Kad se ujednači, ubacite u mikrotalasnu na 50-60 sekundi. Pazite samo da ne ostane predugo u mikrotalasnoj, jer će testo postati "gumenasto".

4. Za jedan kolač potrebno vam je:

- 3 kašike brašna
- 1 kašika žutog šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/8 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika sosa od jabuka
- 1/2 kašike biljnog ulja
- 1/2 kašike mleka
- 1/8 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašika putera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika smeđeg šećera

U šolji dobro promešajte sve "suve" sastojke, dodajte sos od jabuke i mešajte, dok smesa ne postane gusta i lepljiva. Zatim dodajte ulje, mleko i ekstrakt vanile i promešajte dok se ne sjedini.

Preliv ćete napraviti tako što ćete u odvojenoj posudi viljuškom pomešati kašiku putera, dve kašike brašna i kašiku smeđeg šećera. Ubacite sve u mikrotalasnu na oko 45 sekundi. Služite sa sladoledom.

5. Potrebno vam je:

- 1/2 šolje (100 grama) šećera

- 100 grama putera na sobnoj temperaturi

- 2 jaja, lako umućena, na sobnoj temperaturi

- 1 kafena kašičica ekstrakta vanile

- 1 šolja (110 grama) brašna

- 1/2 kafene kašičice praška za pecivo

- 1/4 kafene kašičice sode bikarbone

- prstohvat soli

- crvena, narandžasta, žuta, zelena i plava boja za kolače

U većoj činiji žicom mutite šećer i puter oko tri minuta, dok ne dobijete ujednačenu, laganu smesu.

Dodajte prvo jedno jaje, umutite, zatim i drugo, a onda dospite ekstrakt vanile. Žicom mešajte još minut ili dva, dok se smesa ne ujednači. Dodajte "suve" sastojke i promešajte. Podelite smesu na pet delova. Dodajte u svaki od njih po nekoliko kapi boje za kolače i lagano promešajte. Onda kafenom kašičicom u šolje prebacujte te smese, tako da se vide delovi u raznim bojama. Stavite u mikrotalasnu na oko 45 sekundi.

Prijatno!

Mondo
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:44:06
Rudolfov recept za tortu, prste da poližeš!

Napravite rizling tortu prema receptu čuvenog holandskog kuvara Rudolfa Van Vina. Možda nije jednostavna za spremanje, ali je zato prste da poližeš!

Potrebno:
Za kore:

- 150 grama brašna

- 75 grama šećera

- 20 grama kakaa

- 3 kašike mleka

- 75 grama badema

- 1 žumance

- 100 grama maslaca

Za fil:

- 160 grama šećera

- 4 žumanceta

- 250 grama slatke pavlake

- 11 grama želatina

- 375 mililitara vina

- 1 limun

- 1 pomorandža

- 250 grama slatke pavlake

Za ukras:

- 100 grama bele čokolade

- 3 kašike ulja

- manji grozd belog grožđa

Priprema:

U blender stavite bademe, kako i pola navedene količine brašna. Samlevenu smesu stavite na podlogu, dodajte drugu polovinu brašna i promešajte. Napravite malo udubljenje u dobijenoj smesi, u koje ćete staviti maslac, šećer, žumance i mleko.

Kada oblikujete testo u loptu, spljoštite ga i uvijte u foliju. Ostavite da stoji u frižideru oko sat vremena. Razvijte testo (ne bi trebalo mnogo tanko), i po potrebi dodajte brašno. Ovo testo se ne razvija lako, zato ga dobro pritiskajte, piše na holandskoj verziji sajta "24Kitchen".

Modlom isecite krug prečnika oko 20 centimetara. Ostatak testa ponovo razvijte i isecite još jedan krug istog prečnika. Obe kore stavite u pleh na koji ćete prethodno staviti papir za pečenje, i pecite ih oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Za pripremu fila, potopite želatin u hladnu vodu. Ručno umutite žumanca sa šećerom i pola navedene količine vina. Smesu prespite u posudu i dodajte drugu polovinu vina. Stavite na laganu vatru, otprilike na 80 stepeni, i mešajte dok se smesa ne zgusne. Dodajte narendanu koru limuna i sok od pomorandže.

U želatin smesu dodajte prethodno umućenu slatku pavlaku i dobro promešajte.

U plići pleh, na koji ste stavili papir za pečenje, postavite modlu. Sa unutrašnje strane je namažite uljem, da se smesa ne bi zalepila. Postavite jednu ispečenu koru, pa preko nje sipajte fil. Odložite tortu u frižider da bi se fil stegao.

Izvadite tortu i izvucite je iz modle. Drugu koru isecite na osam trouglova približne veličine i poređajte ih na koru. Trougliće pospite šećerom u prahu.

Za ukrašavanje rastopite belu čokoladu i dodajte ulje. U rastopljenu čokoladu, dok je topla, potopite grozd i ostavite da se osuši. Stavite ga na sredinu torte.


Mondo
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:46:42
Londonske štanglice

Sastojci za testo:Londonske stanglice Londonske štanglice
6 žumanaca
110 gr. kristal šećera
110 gr. maslaca ili margarina
150 gr. oštrog brašna
Za premaz:
150 gr. pikantne marmelade
Nadev:
6 belanaca
280 gr. kristal šećera
240 gr. mlevenih oraha

Priprema testa:
Brašno prosejati.
Mikserom dobro umutiti žumanca sa šećerom.
Umućenoj masi dodati na listiće izrezan maslac ili margarin i mikserom dobro umutiti.
Masi dodati brašno i mikserom dobro umutiti.
Masa je tvrđa od biskvitne mase.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm x 30cm namazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
Masu kašikom u hrpicama stavljati na papir u tepsiji u nožem izravnati.
Staviti tepsiju sa testom u zagrejanu rernu na 190 stepeni i malo zapeći (oko 10 min.).
Dok se testo peče pripremiti nadev.
Priprema nadeva:
Mikserom dobro umutiti belanca sa malo soli u tvrd sneg.
Dodati šećer i dobro mikserom umutiti.
Na kraju dodati mlevene orahe i varjačom lagano umutiti da postane jednolična masa.
Malo zapečeno testo izvaditi iz rerne, rernu ostaviti uključenu, ali smanjiti temperaturu na 150 stepeni.
Malo zapečeno testo premazati marmeladom (ja sam koristila marmeladu od aronije), i preko marmelade ravnomerno rasporediti nadev po testu.
Tepsiju vratiti u rernu i kolač peći – sušiti oko 50 minuta.
Pečen kolač lagano zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje.
Još vreo kolač seći na štangle dimenzija 3cm x 7cm.
Dobije se ukupno 24 kom.
Napomene: Divan recept moje majke. Izuzetan kolač za blagdane!
Prijatno!

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:48:13
Moskva torta

Sastojci za testo:Moskva torta Moja varijanta Moskva torte
12 belanaca
malo soli
390 gr. kristal šećera
3 kašike brašna
390 gr. mlevenih oraha
malo praška za pecivo
Za kremu:
12 žumanaca
300 gr. kristal šećera
150 gr. škrobnog brašna (gustin)
1 l. mleka
250 gr. maslaca ili margarina
100 ml. toping baze ili slatke pavlake
malo arome borovnice
malo arome višanja
malo arome ananasa
Voće:
300 gr. borovnica (zaleđenih)
300 gr. višanja (zaleđenih)
300 gr. ananasa (1 konzerva od 580 ml.)
Za premaz preko voća:
400 ml. toping baze ili slatke pavlake
Priprema Postupak:
Prvo: rade se tri kore!
Priprema testa:
Mikserom umutite 4 belanca sa malo soli u čvrst sneg, dodajte 130 gr. šećera i dobro umutite mikserom.
130 gr. mlevenih oraha pomešajte sa 1 kašikom prosejanog brašna i sa malo praška za pecivo.
Mešavinu oraha, brašna i praška za pecivo dodajte umućenim belancima i varjačom lagano izmešajte.
Ukupno vreme za mućenje testa oko 10-15 min.
Okrugao kalup za torte prečnika 27 cm. namažite margarinom, stavite papir za pečenje kojeg isto namažite margarinom.
Umućeno testo stavite na papir na dnu kalupa i razmažite po celoj površini ravnomerno.
Zatvorite okvirom za kalup.
Stavite peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i pecite 15 minuta.
Pečeno testo još toplo izvucite na tacnu posipanu prezlima i skinite papir za pečenje.
Isti postupak ponovite za izradu još 2 kore testa.
Ispečene kore testa povremeno malo pomaknuti sa mesta na kojem su odložene da se ne bi zalepile za tacnu.
Priprema voća:
Anans izvaditi iz konzerve i staviti na cedilo da se dobro ocedi.
Oceđeni ananas naseckati na tanke listiće.
Borovnice staviti da se odlede i dobro ocedi.
Višnje staviti da se odlede i dobro ocede.
Priprema kreme:
Pensto mikserom umutiti žumanca sa šećerom.
Škrobno brašno i mleko postepeno dodavati umućenim žumancima i mikserom umutiti.
Smesu prebaciti iz posude za mešanje u šerpu
Kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje varjačom oko 10 min., odnosno dok ne počne bacati mehuriće.
Posudu sa kuvanom kremom odmah poklopiti da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se dobro ohladi.
Ohlađenoj kremi dodati razmućen maslac ili margarin i dobro mikserom umutiti da postane glatka jednolična glatka masa.
Umutiti 100 ml. toping baze u šlag i lagano varjačom umešati u kremu.
Gotovu kremu podeliti na 3 dela.
U prvi deo kreme mikserom umešati malo arome borovnice.
U drugi deo kreme mikserom umešati malo arome višanja.
U treći deo kreme umešati malo arome ananasa.
Stavite kreme na kratko u frižider da se malo stegnu i kada počnete sa slaganjem torte izvadite iste iz frižidera i kratko mikserom svaku ponaosob izmešajte.
400 ml. slatke pavlake ili toping baze mikserom umutiti u šlag i isti podeliti na 3 dela.
Prvu koru testa poprskati sa sokom od borovnica ostalog od ceđenja.
Drugu koru poprskati sa sokom višanja ostalog od ceđenja
Treću koru poprskati sa sokom od ananasa iz limenke.
Slaganje torte:
– Kora poprskana sokom od borovnica – krema sa aromom borovnica – borovnice koje treba lagano utisnuti u kremu – 1/3 umućenog šlaga
– Kora poprskana sokom od višanja – krema sa aromom od višanja – višnje koje treba lagano utisnuti u kremu – 1/3 umućenog šlaga
– Kora poprskana sokom od ananasa – krema sa aromom ananasa– seckani ananas koji treba lagano utisnuti u kremu – 1/3 umućenog šlaga
Po šlagu posuti mešavinu rendane čokolade i oraha.
Ukrasite prema želji.
Gotovu tortu sam obavila prstenom Cake ring (prečnik 16-30cm, visine 8,5 cm.),
da torta ne bi kojim slučajem počela kliziti.
Ako vam prilikom slaganja torte torta počne kliziti (meni nije, jer je prilikom izrade torte bilo dosta hladno), a nemate Cake ring, obavezno je stavite u frižider da se malo stegne, pa posle nastaviti sa slaganjem. Ja sam Cake ring stavila tek kod treće kore za svaku sigurnost, jer mi je visina torte 12 cm.
Napomene:
Na internetu ima stvarno mnogo recepata za Moskva tortu. Ali ja po običaju. vrlo retko se zadovoljim sa nekim receptom. I tako sam odlučila da napravim svoju varijantu Moskva torte i dobila prelepu soćnu i mnogovoćnu tortu.
Prijatno!

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:49:44
Pita od čokolade

Sastojci za prhko testo:Cokoladna pita Pita od čokolade
250 gr. oštrog brašna
150 gr. maslaca ili margarina
50 gr. kristal šećera
malo praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera burbon
2 prepune kašike kisele pavlake (oko 100 ml.)
1 čep ruma
do 100 gr. oštrog brašna za umesivanje
Nadev:
6 jaja
200 gr. kristal šećera
100 gr. čokolade za kuvanje
2 čepa ruma
200 gr. oraha
malo soli
Priprema prhkog testa:
Brašno prosejati sa praškom za pecivo.
Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilin šećer i rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati kiselu pavlaku i rum i rukama dobro umesiti testo da bude glatko (oko 15 min.)
Od ove količine namirnica dobila sam 640 gr. testa.
Testo podeliti na 2 jufke iste težine (2 x po 320 gr.).
Testo odložiti na hladno mesto da odstoji oko 1 sat.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm x 30cm namazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
Prvu jufku testa razvaljati na dimenziju 18cm x 30cm.
Testo se veoma lako razvlači i ne puca.
Testo namotati na oklagiju i lagano prebaciti na papir za pečenje u tepsiji.
Testo izbockati sa viljuškom.
Staviti tepsiju u zagrejanu rernu na 200 stepeni i malo zapeći (oko 10 min.)
Priprema nadeva:
Orahe samleti.
Čokoladu staviti na laganu vatru da se otopi.
Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg.
Žumanca sa šećerom penasto umutiti.
Umućenim žumancima dodati otopljenu čokoladu i rum te dobro mikserom umutiti.
Dodati samlevene orahe i sneg od belanaca i varjačom lagano umutiti da postane kompaktna masa.
Malo zapečeno testo izvaditi iz rerne, a rernu ostaviti uključenu
Na malo zapečeno testo staviti nadev i ravnomerno ga rasporediti po testu.
Razvaljati drugu jufku testa na radnoj površini testo izbockati viljuškom i njime prekriti nadev u tepsiji.
Kako je nadev mekan, na nekim delovima će preći preko testa, ali neka vas to ne brine.
Tepsiju vratiti u rernu i kolač peći oko 20 minuta.
Pečen kolač lagano zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje.
Posipati sa šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.
Seći na štangle dimenzija 3cm x 7cm.
Dobije se ukupno 24 kom.
Napomene: Stari dobri recept iz moje ručno pisane sveske.
Prijatno!


Vesna Nesavanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:51:18
Knedlice sa nadevom od slatkog sira

Sastojci za testo:Knedlice sa nadevom od slatkog sira Knedlice sa nadevom od slatkog sira
500 gr. krompira
200 gr. oštrog brašna
1 kašičica masti
1 jaje
malo soli
malo soda bikarbone
50 gr. oštrog brašna za razvaljivanje testa
Za nadev od sitnog sira:
300 gr. sitnog sira
4 prepune kašike šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
3 kašike pšeničnog griza
100 gr. suvog grožđa ili brusnica
Za posipanje testa:
2 kašike šećera u prahu
4 kašike kakao praha ili čokolade u prahu
Za uvaljavanje sirovih knedlica:
50 gr. pšeničnog griza
Za uvaljavanje kuvanih knedlica:
12 kašika prezla
malo ulja
Priprema:
Krompir staviti da se kuva i kuvati ga u slanoj vodi 50 min.
Dok se krompir kuva pripremiti nadev od sira:
Suvo grožđe ili brusnice preliti sa vrelom vodom da nabubre.
Sir viljuškom dobro izmešati sa šećerom u prahu, pšeničnim grizom i vanilin šećerom.
Staviti na hladno mesto da pšenični griz nabubri i upije višak vlage iz sira.
Nabubrelo suvo grožđe ili brusnice (a može i mešavina suvog grožđa i brusnica) ocediti i dobro osušiti salvetom i umešati u nadev od sira i vratiti na hladno mesto do korišćenja.
Posebno u posudici pripremiti mešavinu šećera u prahu i kakao praha.
Na radnu površinu staviti brašno, dodati so i soda bikarbonu.
Kuvan krompir odmah oljuštiti i propasirati na pasirki za krompir.
Pasirani krompir još topao pomešati sa pripremljenim brašnom.
Napraviti udubljenje u sredini i staviti mast i jaje.
Rukama dobro umesiti testo da bude glatko.
Radnu površinu posuti brašnom i razvaljati testo na pola prsta debljine.
Testo rezati na pravougaonike 90mm.x 70mm. (ja sam dobila 24 pravougaonika).
Na svaki pravougaonik prvo staviti mešavinu šećera u prahu i kakao praha i malo je razvući po testu.
Na sredinu svakog pravougaonika staviti dobru kašićicu nadeva od sira.
Spojiti krajeve pravougaonika i formirati knedlice.
Tako formirane knedlice provaljati kroz pšenični griz posut po radnoj površini da pri kuvanju ne izgube oblik.
U širu posudu staviti vodu da proključa, uliti malo ulja i stavljati knedle i kuvati ih oko 5 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
Istovremeno staviti na malo ulja prezle da se prže da postanu blago rumene.
Šupljikavom kašikom vaditi knedlice iz vode, i svaku pojedinačno provaljati kroz propržene prezle.
Napomene Savet: Za nadev sam koristila sitan sir “Imlek – Moja kravica kuhinjica” koji je malo slan i dosta kremast, pa sam odlučila da mu dodam pšenični griz da dobijem gušću masu. Zavisno od vrste i mekoće sitnog sira treba dodavati pšenični griz. Ako stavite previše pšeničnog griza nadev će vam biti pretvrd.
Možda je neko i probao da napravi ovu vrstu knedlica. Jednostavno, dobila sam želju za slatkim sirom, ali ne u kolačima ili palačinkama te mi je jednostavno došla ideja da pokušam napraviti knedlice sa nadevom od slatkog sira. Kako nigde nisam nešto slično videla “bacila” sam se u eksperimentisanje. Moram priznati da se nama jako sviđaju. Možda će neko i probati, ako niko drugi ljubitelji slatkog sira sigurno hoće.
Prijatno!

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:53:08
Moćna pita sa kajsijama i makom

Sastojci za testo:Moćna pita sa kajsijama i makom Moćna pita sa kajsijama i makom
300 gr. oštrog brašna
300 gr. kristal šećera
250 gr. pšeničnog griza
1 kesica praška za pecivo
Za voćni nadev:
1 kg. zrelih kajsija
6 kašika kristal šećera
2 kesice vanilin šećera burbon
Za nadev od maka:
200 gr. vakumiranog mlevenog maka sa dodacima za strudle i kolace (Unijapak)
Za preliv:
2 jaja
60 ml. ulja
500 ml. mleka
Za posipanje pečene pite:
3-4 kašike šećera u prahu
1 kašika čokolade u prahu
Priprema:
Brašno prosejati sa praškom za pecivo, dodati šećer i pšenični griz i dobro promešati.
Smesu podeliti na 3 dela (1 x 284 gr. i 2 x 283 gr.)
Kajsije oprati, podeliti na četvrtine i podeliti na 2 dela.
Posebno promešati 6 kašika kristal šećera i 2 kesice vanilin šećera burbon.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 20cm. x 29cm. premazati margarinom, staviti papir za pečenje kojega isto premazati margarinom.
284 gr. pomešanih suvih sastojaka za testo rasporediti po dnu tepsije.
Na suvo testo poslagati prvu polovinu očišćenih na četvrtine narezanih kajsija.
Kajsije posuti sa 3 kašike mešavine šećera i vanilin šećera.
Preko mešavine šećera i vanilin šećera ravnomerno posuti 100 gr. mlevenog maka.
Na mleveni mak lagano posuti 283 gr. suvih sastojaka za testo da bude ravnomerno posuto po tepsiji.
Na suvo testo slagati drugu polovinu očišćenih na četvrtine narezanih kajsija na isti način kao i prvi red.
Zatim kajsije posuti sa 3 kašike mešavine šećera i vanilin šećera.
Preko mešavine šećera i vanilin šećera ravnomerno posuti 100 gr. mlevenog maka.
Na mak ravnomerno posuti 283 gr. suvih sastojaka za testo.
Viljuškom lagano gusto izbockati celu površinu u dubinu (do dna tepsije) u svim smerovima
Priprema preliva:
Jaja, ulje i mleko mikserom umutiti da postane ujednačen preliv.
Preliv lagano preliti preko testa da bude svuda ravnomerno preliveno.
Ponovo viljuškom lagano gusto izbockati celu površinu (i gde su kajsije i gde ima praznina) da bi preliv došao do dna tepsije.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 75 min.
Nakon 55 min. pečenja kolač izvaditi iz rerne prekriti alu folijom i vratiti u rernu i peći još 20 min.
Pečenu pitu zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje (ne okretati nego ostaviti na donjem papiru) i lagano osloboditi stranice kolača od papira za pečenje i izvuči papir za pečenje..
Pečenu pitu ohladiti, posuti mešavinom šećera u prahu i čokolade u prahu i rezati na kocke.
Napomene: Danas sam bila veoma raspoložena za ekspermitisanje. Napravila sam izmene i dodatke u mojoj Atomskoj piti sa kajsijama i veoma sam zadovoljna sa dobijenim rezultatom.
Prijatno!

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:55:15
Pita sa makom jabukama i višnjama

Sastojci:Pita sa visnjama i makom Pita sa makom jabukama i višnjama
12 kom. tankih kora za pitu
300 gr višanja bez koštica
200 gr. mlevenog maka sa dodacima za štrudle i kolače (Unijapak)
800 gr. kiselkastih jabuka
malo cimeta u prahu ili mešavine začina Pita od jabuka „Kotanyi“
malo kristal šećera
malo prezla
malo ulja (za prskanje kora)
malo šećera u prahu (za posipanje pečenih pita)
Priprema nadeva:
Višnje bez koštica podeliti u 4 posudica po 75 gr.
U posebnih 4 posudica izmeriti mleveni mak po 50 gr. u svaku posudicu
Maku dodati malo cimeta u prahu ili mešavine začina Pita od jabuka “Kotanyi”
Takođe dodati 1 kašiku pristal šećera u svaku posudu sa makom i dobro promešajte.
Jabuke oljuštiti i na redni izrendati na listiće
Ako koristite smrznute višnje, stavite ih u cedilo da se odlede i ocede.
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 37cm. x 22,5cm. premažite margarinom, dno i stranise i obložite papirom za pečenje.
Prionite izradi pita:
Prvu koru premažite sa malo ulja, na nju položite drugu koru koju također premažite sa malo ulja, pa zatim stavite treću koru, koju također premažete sa malo ulja.
Na nju rasporedite mak sa začinom i kristal šećerom iz jedne posudice i to po cijeloj kori, samo ne po rubovima.
Na mak ravnomerno rasporedite ¼ izrendanih jabuka na listiće.
Na kraju rasporedite polovine višanja ravnomerno
Na kraju posipajte ravnomerno po celom testu 1 šaku prezla.
Dva krajnja kraja testa uvijte na unutarnju stranu i sve skupa uvijte ( na taj način vam neće u toku pečenja iscuriti nadev).
Uvijenu pitu odložiti u tepsiju na papir za pečenje.
Isto ponovite s ostalim korama – od 12 kora dobit ćete 4 pita.
Pite premažite sa malo ulja.
Staviti peći u zagrejanu rernu i pecite oko 45 min.
Nakon isteka 20 minuta pitu izvadite iz rerne i premažite sa malo toplog mleka tako će korica biti mekša i neće se onako hrskavo lomiti, kao što često biva kod ovih kupovnih kora.
Vratite u rernu da se pite do kraja ispeku.
Pečene pite zajedno sa papirom za pečenje izvući iz tepsije (laganim podizanjem tepsije) na ravnu površinu i pomoću lopatica preneti pite na tacnu za posluživanje koja je posuta prezlima (da se pite ne bi odozdo lepile).
Pite pokriti sa vlažnom krpom i pustiti da se ohlade (na taj način se prilikom sečenja testo neće trusiti).
Ohlađene pite režite na parčad i pospite šećerom u prahu.
Napomene: Eksperiment sa pitom sa višnjama je uspio i toliko nam se dopala pita da sam odlučila da veoma brzo ponovo radim dok ima svežih višanja. Sada sam odlučila da napravim 5 kom. pita. Kako znam iz iskustva da tanke kore proizvođača „Mara“ emaju 15 kora za pitu u 500 gr. kupila sam 2 paketa kora za pitu i odmah smišljala koju ću pitu raditi od ostatka kora. Na pijaci je suprug kupio 1,5 višanja, te nakon vađenja koštica i uklanjanja peteljki dobili smo 1,3 kg višanja. I odlučila sam se za pitu sa višnjama 5 pita i pitu sa makom, jabukama i višnjama 4 pite. Ujedno sam malo i promenila sistem rada pite sa višnjama da bude jednostavnije i zato objavljujem i taj malo izmenjen moj recept. Rezultat isti, a postupak i raspoređivanje nadeva po testu lakše.

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:56:36
Pita sa višnjama sa malo drugačijim postupkom izrade

Sastojci:Savijaca sa visnjama Pita sa višnjama sa malo drugačijim postupkom izrade
15 kom. tankih kora za pitu
1 kg višanja bez koštica
400 gr. kristal šećera
2 kesica pudinga od vanilije
malo prezla
malo ulja (za prskanje kora)
malo šećera u prahu (za posipanje pečenih pita)
Priprema nadeva:
Višnje bez koštica podeliti u 5 posudica po 200 gr.
U posebnih 5 posudica izmeren je kristal šećer po 80 gr. u svaku posudicu
Šećeru u svakoj posudici dodavati prah od pudinga od vanile (po 10 gr. u svaku posudu) i dobro promešajte.
Ako koristite smrznute višnje, stavite ih u cedilo da se odlede i ocede.
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 37cm. x 22,5cm. premažite margarinom, dno i stranise i obložite papirom za pečenje.
Prionite izradi pita:
Prvu koru premažite sa malo ulja, na nju položite drugu koru koju također premažite sa malo ulja, pa zatim stavite treću koru, koju također premažete sa malo ulja.
Na nju rasporedite višnje iz jedne posudice (200 gr.) i to po cijeloj kori, samo ne po rubovima.
Posipajte ravnomerno mešavinu šečera i prah pudinga po celom testu na višnje.
Na kraju posipajte ravnomerno po celom testu 1 šaku prezla.
Dva krajnja kraja testa uvijte na unutarnju stranu i sve skupa uvijte ( na taj način vam neće u toku pečenja iscuriti nadev).
Uvijenu pitu odložiti u tepsiju na papir za pečenje.
Isto ponovite s ostalim korama – od 15 kora dobit ćete 5 pita.
Pite premažite sa malo ulja.
Staviti peći u zagrejanu rernu i pecite oko 45 min.
Nakon isteka 20 minuta pitu izvadite iz rerne i premažite sokom koji je iscurio oko pita.
Vratite u rernu da se pite do kraja ispeku.
Pečene pite zajedno sa papirom za pečenje izvući iz tepsije (laganim podizanjem tepsije) na ravnu površinu i pomoću lopatica preneti pite na tacnu za posluživanje koja je posuta prezlima (da se pite ne bi odozdo lepile).
Pite pokriti sa vlažnom krpom i pustiti da se ohlade (na taj način se prilikom sečenja testo neće trusiti).
Ohlađene pite režite na parčad i pospite šećerom u prahu.
Napomene: Eksperiment sa pitom sa višnjama je uspio i toliko nam se dopala pita da sam odlučila da veoma brzo ponovo radim dok ima svežih višanja. Sada sam odlučila da napravim 5 kom. pita. Kako znam iz iskustva da tanke kore proizvođača „Mara“ emaju 15 kora za pitu u 500 gr. kupila sam 2 paketa kora za pitu i odmah smišljala koju ću pitu raditi od ostatka kora. Na pijaci je suprug kupio 1,5 višanja, te nakon vađenja koštica i uklanjanja peteljki dobili smo 1,3 kg višanja. I odlučila sam se za pitu sa višnjama 5 pita i pitu sa makom, jabukama i višnjama 4 pite. Ujedno sam malo i promenila sistem rada pite sa višnjama da bude jednostavnije i zato objavljujem i taj malo izmenjen moj recept. Rezultat isti, a postupak i raspoređivanje nadeva po testu lakše.
Prijatno!

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:58:02
Pita sa višnjama

Sastojci:Pita sa visnjama Pita sa višnjama
9 kom. tankih kora za pitu
500 gr. višanja bez koštica
200 gr. kristal šećera
1 kesica pudinga od vanilije
malo ulja (za prskanje kora)
malo šećera u prahu (za posipanje pečenih pita)
Priprema nadeva:
Višnje pomešajte sa šećerom i prahom od vanilin pudinga.
Ako koristite smrznute višnje, stavite ih u cedilo da se odlede i ocede.
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 37cm. x 22,5cm. premažite margarinom, dno i stranise i obložite papirom za pečenje.
Prionite izradi pita:
Prvu koru premažite sa malo ulja, na nju položite drugu koru koju također premažite sa malo ulja, pa zatim stavite treću koru, koju također premažete sa malo ulja.
Na nju rasporedite 1/3 nadeva sa višnjama (po cijeloj kori, samo ne po rubovima).
Dva krajnja kraja testa uvijte na unutarnju stranu i sve skupa uvijte ( na taj način vam neće u toku pečenja iscuriti nadev).
Uvijenu pitu odložiti u tepsiju na papir za pečenje.
Isto ponovite s ostalim korama – od 9 kora dobit ćete 3 pite.
Pite premažite sa malo ulja.
Staviti peći u zagrejanu rernu i pecite oko 45 min.
Pečene pite zajedno sa papirom za pečenje izvući iz tepsije (laganim podizanjem tepsije) na ravnu površinu i pomoću lopatica preneti pite na tacnu za posluživanje koja je posuta prezlima (da se pite ne bi odozdo lepile).
Pite pokriti sa vlažnom krpom i pustiti da se ohlade (na taj način se prilikom sečenja testo neće trusiti).
Ohlađene pite režite na parčad i pospite šećerom u prahu.
Napomene: Kako sam prvi puta radila pitu sa višnjama primetila sam da iako sam dobro uvila testo, nadev je u toku pečenja ipak iscurio pa sam tim sokom tokom pečenja premazivala pite. Najverovatnije nadev ne bi u toj meri iscurio već bi ga upilo testo da sam radila pet kkom. pita koliko staje u tepsiju. Na kraju je ipak ispala ukusna pita od višanja.
Moja majka nikada nije (kada je radila pite) radila pitu samo sa jednom vrstom voća. Razvlačila je sama testo pa je radila malo sa jagodama, pa malo sa višnjama zavisno od količine voća koje je imala na raspolaganju, a i sa jabukama. Tako kada je radila pite imali smo raznovrsne ukuse. Od komšije sam dobila lepe zdrave izrele višnje pa sam i ja odlučila uz pitu sa jagodama da napravim i pitu sa višnjama.
Prijatno!

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 12:59:26
Pita sa jagodama

Sastojci:Pita sa jagodama Pita sa jagodama
500 gr. tankih kora za pite (15 kom.)
500 gr. domaćih jagoda
250 ml. slatke pavlake
3 jaja
100 gr. šećera u prahu
100 gr. kristal šećera
malo soli
malo ulja
Priprema:
Jagode oprati odstraniti listiće i raseći na četvrtine, te ih podeliti na 5 jednakih delova i odložiti u 5 posudica.
U svaku posudu sa rasečenim jagodama dodati po 20 gr. (1 prepuna kašika) šećera u prahu i lagano viljuškom izmešati.
Belanca odvojiti od žumanaca svaki u posebne posude za mešanje.
Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg.
Žumanca sa kristal šećerom mikserom penasto umutiti.
Slatku pavlaku malo mikserom umutiti, tek toliko da nije posve tekuće.
U razmućena žumanca varjačom lagano umešati sneg od belanaca i malo umućenu slatku pavlaku i dobro promešati da se dobije jednolična masa.
U svaku posudicu sa jagodama dodati oko 7 kašika umućene smese od jaja i slatke pavlake i lagano varjačom izmešati.
Malo smese bez jagoda ostaviti za prelivanje pita u tepsiji pre pečenja.
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 37cm. x 22,5cm. premažite margarinom, dno i stranise i obložite papirom za pečenje.
Prionite izradi pita:
Prvu koru premažite sa malo ulja, na nju položite drugu koru koju također premažite sa malo ulja, pa zatim stavite treću koru, koju također premažete sa malo ulja.
Na nju rasporedite nadev sa jagodama iz prve posudice (po cijeloj kori, samo ne po rubovima).
Dva krajnja kraja testa uvijte na unutarnju stranu i sve skupa uvijte ( na taj način vam neće u toku pečenja iscuriti nadev).
Uvijenu pitu odložiti u tepsiju na papir za pečenje.
Isto ponovite s ostalim korama – od 15 kora dobit ćete 5 pita.
Pite premažite sa malo ulja i prelijte sa malo razmućene smese od jaja i slatke pavlake.
Staviti peći u zagrejanu rernu i peći oko 35 min.
Pečene pite zajedno sa papirom za pečenje izvući iz tepsije (laganim podizanjem tepsije) na ravnu površinu i pomoću lopatica preneti pite na tacnu za posluživanje koja je posuta prezlima (da se pite ne bi odozdo lepile).
Pite pokriti sa vlažnom krpom i pustiti da se ohlade (na taj način se prilikom sečenja testo neće trusiti).
Ohlađene pite režite na parčad i pospite šećerom u prahu.
Napomene:
Ovu pitu možete raditi i sa večom količinom jagoda.
Posle dugo vremena uspela sam nabaviti prave domaće jagode, slatke, mirišljave. I setih se moje majke koja je radila čarobnu pitu sa jagodama istina sa korama koje je sama razvlačila. Ala je to davno bilo, negde davnih 70-ih godina prošlog stoleća. Odlučila sam da se isprobam na tom receptu i stvarno je ispala kao mamina (samo što sam ja koristila kupovne kore). Želim sa Vama da podelim ovaj prelepi recept.
Napomena:
Zavisno od proizvođača tankih kora u 500 gr. se nalazi:
“Žitosrem” Inđija 15 kom kora
“Mara” u jednom pakovanju koje sam kupila bilo je 13 kora, a u drugom 11 kora.
Prijatno uz pitu od jagoda!

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 13:00:40
Lagana plazma torta

Sastojci za testo:Lagana plazma torta Lagana plazma torta
240 gr. plazma keksa (30 kom.)
Za crnu čokoladnu kremu:
250 ml. mleka
250 ml. slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera burbon
2 kašike kristal šećera
60 gr. škrobnog brašna
100 gr. crne čokolade za kuvanje
Za belu čokoladnu kremu:
250 ml. mleka
250 ml. slatke pavlake
1 kesica vanilin šećer
2 kašike kristal šećera
60 gr. škrobnog brašna
100 gr. bele čokolade za kuvanje
50 gr. ekspandiranog pirinča
Za umakanje plazma keksa:
150 ml. soka Juice orange
Za premazivanje torte:
250 ml. slatke pavlake
Priprema:
Okruglu tepsiju promera 24 cm. premazati margarinom i posuti prezlima.
Plazma kekse preseći na pola, umočiti u đus i složiti u tepsiju, prvo stranice, a onda dno tepsije.
Izrada tamne čokoladne kreme:
Pomešati mleko i slatku pavlaku pa izdvojiti 100 ml. za umućivanje škrobnog brašna.
Crnu čokoladu iseći na sitne kockice.
Škrobno brašno pomešati sa kristal šećerom i vanilin šećerom, dodati 100 ml. mleka i umutiti
400 ml. mešavine mleka i slatke pavlake staviti da se skuva, pa kad zavri smanjiti temperaturu i umešati umućeno škrobno brašno te kuvati uz neprestano mešanje varjačom 2-3 min. dok se krema ne zgusne.
U vruću kremu staviti sitno iseckanu crnu čokoladu i kuvati uz neprestano mešanje varjačom dok se sva čokolada ne rastopi a krema postane glatka i sjajna.
Još vruću kremu rasporediti na kekse u tepsiji.
Izrada bele čokoladne kreme:
Pomešati mleko i slatku pavlaku pa izdvojiti 100 ml. za umućivanje škrobnog brašna.
Belu čokoladu iseći na sitne kockice.
Škrobno brašno pomešati sa kristal šećerom i vanilin šećerom, dodati 100 ml. mleka i umutiti
400 ml. mešavine mleka i slatke pavlake staviti da se skuva, pa kad zavri smanjiti temperaturu i umešati umućeno škrobno brašno te kuvati uz neprestano mešanje varjačom 2-3 min. dok se krema ne zgusne.
U vruću kremu staviti sitno iseckanu belu čokoladu i kuvati uz neprestano mešanje varjačom dok se sva čokolada ne rastopi a krema postane glatka i sjajna.
U vruću kremu lagano varjačom umešati ekspandirani pirinač.
Još vruću kremu rasporediti na čokoladnu kremu u tepsiji.
Dok se torta hladi mikserom umutiti slatku u šlag (dodati šećera po želji).
Celu tortu u tepsiji premazati sa umućenim šlagom.
Napomene: Nedavno sam na nekoj internet stranici naišla na recept za tortu od piškota koja mi se veoma dopala i sličnu varijantu sam danas i probala da napravim. Moram da priznam da sam dobila veoma lepu osvežavajuću i ne preslatku tortu.
Prijatno!

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 13:01:52
Slatka uskrsnja pogača

Sastojci za testo:Uskršnja pogača Slatka uskrsnja pogača
400 gr. mekog brašna
1 kesica suvog kvasca instant
1 kesica praška za pecivo
2 žumanca
100 gr. kristal šećera
200 ml. mleka malo soli
40 gr. margarina
Sastojci za nadev:
400 gr. sitnog sira 100 gr. brusnica
100 gr. suvog grožđa
150 gr. šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
100 gr. kisele pavlake
40 gr instant kakao praha
30 gr. šećera u prahu
100 gr. mlevenih oraha
1 kašika cimeta ili mešavine začina Bakin kolač
Za premazivanje rolada:
20 gr. margarina
Za premazivanje gotove pogače:
100 gr. pekmeza od kajsije
Priprema:
Brašno prosejati kroz sito u posudu.
Brašnu dodati malo soli i 1 kesicu praška za pecivo i rukama promešati.
U brašnu napraviti udubljenje i u udubljenje staviti 100 gr. kristal šećera
Staviti 200 ml. mleka da se malo zagreje.
Staviti margarin na laganu vatru da se otopi.
Zagrejano mleko staviti u udubljenje i dodati instant suvi kvasac i pustite da kvasac malo nabubri.
Dodati 2 žumanca i rastopljeni margarin te umesiti testo da bude glatko, može i mikserom sa delom za testo.
Dobro umešano testo staviti na toplo da se diže 30 minuta.
Dok se testo diže pripremite nadev.
Suvo grožđe i brusnice stavite u jednu šolju i prelijte ga vrelom vodom da nabubre.
Sitan sveži sir, 150 gr. prah šećera, vanilin šećer i kiselu pavlaku mikserom umutiti u kompaktnu smesu.
Na kraju dodajte oceđeno nabubrelo suvo grožđe i brusnice te varjačom umutiti.
Posebno pripremiti 2 posipa za nadeve u dve posude i to instant u jednoj posudici promešati kakao prah i 30 gr. prah šećera a u drugoj posudi promešati mlevene orahe sa mlevenim cimetom ili mešavinom začina Bakon kolač (Dr. Oetker) i ostaviti sa strane do upotrebe.
Nakon isteka 30 minuta, nadošlo testo podelite na dva dela i tanko razvaljajte na 2 četverokuta dimenzija 45cm. x 20cm. svaki deo posebno.
Nadev rasporedite na obadva testa.
Nadev na jednom testu posipajte mešavinom instant kakao praha i prah šećera, a na drugom testu mešavinom mlevenih oraha i cimeta.
Nadevena testa uvijte lagano u rolade, a sastav rolada okrenuti prema dole.
Rolade zarezati odozgo 2 cm duboko po dužini.
Svaki rolad posebno lagano uvrtati kao da cedite peškir.
Svaki rolad četkicom premazati rastopljenim margarinom i onda ih međusobno isprepletati u pletenicu, pa u krug.
Okruglu tepsiju prečnika 24 cm. premazati margarinom i krug pažljivo prebaciti u tepsiju.
Pokriti alu folijom i staviti peći u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 20 min.
Nakon isteka 20 min. skinuti alu foliju i peći još 20 min.
Isključiti rernu, a kolač ostaviti u toploj rerni još 15 minuta
Topao kolač premazati toplim pekmezom od kajsija i ukrasiti po želji.
Kolač ostaviti u tepsiji da se ohladi.
Ohlađen kolač lagano prebaciti na tacnu za posluživanje.
Ja sam ukrasila sa istucanim bonbonima – pisanice.
Prijatno!

Vesna Nesovanovic
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 13:03:36
Šomloi Galuška

Sastojci Žuto biskvitno testo:Samloi Galuška Šomloi Galuška (Somlói Galuska) na moj način
2 jaja
2 kašike kristal šećera
2 kašike oštrog brašna
½ kesice praška za pecivo
malo soli
Braon biskvitno testo:
2 jaja
2 kašike kristal šećera
1,5 kašika oštrog brašna
0,5 kašika kakao praha
½ kesice praška za pecivo
malo soli
Krema:
2 kesice pudinga od vanile
700 ml. mleka
8 kašika kristal šećera
250 ml. toping baze ili slatke pavlake
Punč:
250 ml. vode
200 gr. kristal šećera
2 narandže–kora
100 ml. ruma
Čokoladni preliv:
150 ml. vode
100 gr. kristal šećera
200 gr. čokolade za kuvanje
50 ml. ruma
50 ml. soka od narandže (sok od pola narandže)
Za posipanje i ukrašavanje:
300 gr. seckanih oraha
250 ml. toping baze ili slatke pavlake
1 kesica čokoladnih mrvica a može i manje
Priprema:
Izrada žutog biskvitnog testa:
Odvojiti belanca od žumanaca i žumanca ostaviti u ljusci od jajeta.
Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg.
Dodati šećer i dobro mikserom umutiti.
Dodati jedno po jedno žumance uz stalno mešanje mikserom.
Brašno prosejati sa praškom za pecivo i dodati u sjedinjenu masu i mikserom najmanjom brzinom dobro umutiti.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm. x 28cm. premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
U tepsiju na papir za pečenje ravnomerno rasporediti biskvitnu masu.
Staviti peći u rernu na 190 stepeni i peći 10-ak minuta.
Pečeni biskvit preručiti na tacnu za posluživanje posipanu sa prezlima (da se biskvit ne bi zalepio), skinuti papir i pustiti da se ohladi.
Izrada braon biskvitnog testa:
Odvojiti belanca od žumanaca i žumanca ostaviti u ljusci od jajeta.
Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg.
Dodati šećer i dobro mikserom umutiti.
Dodati jedno po jedno žumance uz stalno mešanje mikserom.
Brašno prosejati sa kakao prahom i praškom za pecivo i dodati u sjedinjenu masu i mikserom najmanjom brzinom dobro umutiti.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm. x 28cm. premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
U tepsiju na papir za pečenje ravnomerno rasporediti biskvitnu masu.
Staviti peći u rernu na 190 stepeni i peći 10-ak minuta.
Pečeni biskvit preručiti na tacnu za posluživanje posipanu sa prezlima, skinuti papir i pustiti da se ohladi.
Izrada kreme:
Puding prah pomešati sa 8 kašika kristal šećera i 100 ml. mleka.
600 ml. mleka staviti na vatru da provri, smanjiti vatru i dodati umešan prah od pudinga i uz stalno mešanje kuvati oko 5 min., odnosno dok ne počne izbacivati klobuke.
Skinuti sa vatre, poklopiti i staviti da se dobro ohladi.
Umutiti mikserom toping bazu ili slatku pavlaku (Ja sam radila sa toping bazom MEGGLE Creme Patisserie sweetened).
U ohlađeni puding umešati umućen šlag.
Izrada punča:
U šerpicu staviti kristal šećer i vodu.
Pomarandžama rendom pažljivo izrendati samo narandžasti deo kore (beli deo kore je gorak).
Izrendanu koru od pomarandža dodati u šerpicu.
Šerpicu staviti na vatru da se šećer u vodi otopi.
Kuvati 10-ak minuta, prohladiti i dodati rum.
Izrada čokoladnog preliva:
U šerpicu staviti kristal šećer i vodu.
Šerpicu staviti na vatru da se šećer u vodi otopi, oko 5 min., dodati na kockice izlomljenu čokoladu i uz mešanje varjačom kuvati dok se čokolada ne otopi i masa malo ne zgusne max. 10 min.
Prohladiti i dodati rum i sok od pola pomarandže.
Orahe iseckati.
Biskvit žuti i braon iseći na manju parčad (približno 3cm. x 3 cm.).
Pripremiti vatrostalnu činiju dimenzija 35cm. x 22cm.
Kremu, punč, čokoladni preliv i seckane orahe pojedinačno podeliti na dva dela.
Na dno vatrostalne činije rasporediti kockice braon biskvita i preliti ga prvom polovinom pripremljenog punča.
Premazati sa prvom polovinom kreme i posuti sa prvim delom seckanih oraha.
Po orasima preliti prvu polovinu čokoladnog preliva.
Na čokoladni preliv rasporediti kockice žutog biskvita i preliti ga drugom polovinom pripremljenog punča.
Premazati sa drugom polovinom kreme i posuti sa drugim delom seckanih oraha.
Po orasima preliti drugu polovinu čokoladnog preliva.
Umutiti toping bazu i rasporediti je preko celog kolača, te posuti čokoladnim mrvicama.
Staviti u frižider da se ohladi.
Kolač vaditi kašikom u pliće zdelice i isti se jede sa kašikom.
Napomene: Na ovaj interesantan recept naišla sam na nekoj internet stranici, mislim da je colinarka. Po istom sam napravila ovaj kolač, a prijatelji mađarske nacionalnosti koji su probali moj kolač su tvrdili da je to baš ono pravo. Međutim meni lično je bilo previše testa, a premalo kreme te sam odlučila da ga malo prilagodim našim željama i želim da svoje iskustvo podelim sa Vama.
Prijatno!

Vesna N.
Bosanska Gradiška
BiH
Broj postova: 1066
Torte, kolači, poslastice :)
Napisao: NirvanaNiki dana: 22.12.2014 13:04:38
Tufahije

Sastojci:Tufahije Tufahije
1 kg. slatkih jabuka (6 kom.)
100 gr. mlevenih oraha
50 gr. suvog grožđa
500 gr. kristal šećera
1 limun-sok
125 ml. vode
125 ml. toping baze ili slatke pavlake
6 kom. višanja iz kompota
Priprema:
Za izradu tufahija koriste se slatke jabuke (kisele jabuke bi se raspale) .
Najbolje su jabuke sorte “Budimka”.
Suvo grožđe potopiti u vrelu vodu da nabubri.
Mlevene orahe pomešati sa nabubrelim suvim grožđem i odložiti sa strane do upotrebe.
Jabuke oljuštiti i kašičicom izdubiti sadržinu.
U širu plitku šerpu staviti kristal šećer, preliti ga sa 125 ml. vode i sokom od 1 limuna.
Kuvati na jačoj vatri uz mešanje oko 10 min., dok se ne dobije gustina kao za slatko.
U sirup poređati jabuke i bariti ih uz okretanje oko 10-15 min. dok ne postanu prozirne i ne omekšaju.
Jabuke izvaditi u plitku činiju i pustiti da se malo prohlade, a sirup ostaviti na najmanjoj vatri da se još kuva.
U svaku jabuku kašičicom stavljati po 1 kašičicu mešavine mlevenih oraha i suvog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom, pa pritisnuti kašičicom. Zatim ponovo staviti mešavinu mlevenih oraha i suvog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom te postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal i dok jabuke ne budu pune.
Tako pripremljene tufahije preliti sa preostalim vrelim sirupom i pustiti da se ohlade.
Ukrasiti sa šlagom i višnjama iz kompota.
Napomene : Recept za tufahije sam dobila davnih godina od tatinih prijatelja Rasima i Mujasere. Vrlo retko ih radim jer moju porodicu čine moj suprug i ja, ali sada kada je zahladilo baš smo ih zaželeli. To je stvarno izuzetan i zasitan desert.
Prijatno!

Vesna Nesovanovic
FAN PAGE
Statistika

Od 25 Maj 2013 site kinoteka.ba ima 346277 registrovanih korisnika. Dodano je 13862 filmova u 26 kategorije, ukupan broj linkova za filmove iznosi 121403. Prosjek filmova po kategorijama je 533.2. Ukupan broj serija u našoj bazi iznosi 1170 i dodano je ukupno 4435 seozna svih serija, ukupan broj epizoda iznos 53848, te ukupan broj linkova svih sezona iznosi 1126992. Poslano je ukupno 58507 privatnih poruka, napisano je ukupno 13982 komentara, a ocjenjeno je ukupno 5710 filmova.

Ukupan broj posjećenih stranica od 25 Maj 2013 iznosi 115733147.

Novi VIP clanovi: SG, pini, Lari, simozmaj, Emily, annadelmontenegro, disex, martinakovacevi, KOŠPA, IvonaIva1981, BM90s, lemmla, Ani_Ri, Popohotepetl, megi.samo,

Novi korisnici: Budnar, Stefanos434, ariaboe, aruab, shommy010, kizox, Kutko773, Bojanaaa1995, [email protected], olja159,

Legenda:
Registrovan član
Administrator
Moderator
VIP

Trenutno online (117): nizar, San84, drumer, karat, Nasiha85, mamab, FatimaVelic, morgot666, fistadragodol, manija, Mrki86, Maruska84, Makavelis, Majkla, megi.samo, realistico, Knegi, elvira.jasarevic.739, truly, blider, anadubi, miloshj, ajla24, daxon1990, Bane1608, LorettaLoretta, nepo1986, sreja, nenodox, darkangel220, blueviolet, MAWOMACE, [email protected], Bekson, BRANISLAVA234, tenkre1, Peachich, Grof21, sapke1, vicivica, dekomi, LidaLidija, AleksaGR94, trex30, lady.anamarija, jovana861, mihaela30115, piggyrush, lenami, danielcho988, mirag, pulchra, darkomikan, dragana135, relja12345, MAJARANDJELOVIC, veljkopn, mancunian, amaros, nihada.livojevic, bejbigrl, neso-car, Kobrala, miki8, Ljika1975, milmar, Zikili, jovanasusic29, pomahnitala, J, BosanacGorstak, MILAN02, snezana1111, gagysto3, guciduc, ASSASS1N, micikaaaaaa, b.jovan, Vuke99, tamarica17, andrijarakic01, tanja88, jelkakv, baticaaa, nekoisto, Dusan196, qzoneblue, brisa, swetyy988, adidzas, Venosec, zbr, kristina74, IvanCM, Munchmallow, hehica, ivanad1, ana_3, selenijum, ZooDiaC, disex, emma1306, minabalerina, nadicanikola, dex77, kosta6145, ksenijasky, Spale98, Minana20, Kengurche, Melora, slavisalukic, milo1, lucija.karla, maiya080, tihic83, stund,
kinoteka.ba Top 10
kinoteka.ba Tagovi
kinoteka.ba Kontakt
+387 (0) 61 438 125
[email protected]
[email protected]
[email protected]
 
Sva prava pridržana.Copyright © Kinoteka.ba - Od Juni 15 2013 | DMCA | Stranica generisana za 0.11 sekundi | Korištena Memorija: 10.27 MB | DB Queries: 28
Napomena: Svi video snimci su preuzeti sa svjetskih video servisa youtube.com, videobb.com, videozer.com, video.google.com i sličnih koji odgovaraju za autorska prava istih! Mi i naši posjetioci ih samo pronalazimo, embedujemo/indeksiramo u našu bazu podataka i strimujemo u našem flash playeru. Nijedan video fajl se ne nalazi na našem serveru!
Subtitles database - OpenSubtitles.org